top of page

Helsingborg Live 14 maj - Vem bestämmer över stadens historia?

Välkommen till Helsingborg Live 14 maj! Denna gång tar vi oss an frågan om hur vi kan förstå vår historieskrivning under rubriken Helsingborgs dolda stjärna Maria Zoéga – Vem bestämmer över stadens historia?. Vi startar scensamtalet kl 18.00, men öppnar dörrarna för mingel redan kl 17.00 (eventet är som vanligt kostnadsfritt, vi bjuder på lättare tilltugg under minglet och vi är på studenthuset Helsingborgen, Furutorpsgatan 47).

Helsingborgs historia är inte bara något förflutet. Två forskare grävde i historien och hittade Maria Zoéga, kafferosteriets okända grundare. Berättelsen om Helsingborg bygger på våra val och många människoöden glöms bort. Staden har sina konsuler och den hjältemodige militären Magnus Stenbock, som står staty på Stortorget. Vilka fler förtjänar att komma fram i rampljuset? Kan vi skildra historien på nya sätt och varför är det betydelsefullt? Kvällens panel består av:

  1. Elisabeth Högdahl. Etnolog och forskare vid Lunds universitet. Elisabeth forskar om kultur, kulturarv, makt och mångkulturalitet. Tillsammans med etnologen Anja Petersen upptäckte hon Zoégas grundare Maria.

  2. Gunnar Wetterberg. Historiker, författare och välkänd för sin medverkan i TV-programmen Fråga Lund och På spåret.

  3. Camilla Bergvall. Aktivist, kommunikatör och projektledare för Kvinnokarta Helsingborg, som lyfter fram kvinnor som har bott och verkat i staden.

  4. Heidi Avellan. Kvällens moderator och politisk chefredaktör på Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. Vi ser fram emot att se dig den 14 maj! Hälsar arbetsgruppen för Helsingborg Live

Comments


bottom of page